Gödöllő Kultúrájáért díj – Gratulálunk kollégáinknak!

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Városunkban hagyományosan ezen a napon tartják a Gödöllő Kultúrájáért díj átadó ünnepségét. A kitüntetéssel azok munkáját ismerik el, akik értékteremtő tevékenységükkel a város művészeti és kulturális életében kiemelkedő eredményeket értek el. A képviselő-testület ebben az évben Csányi István zenészt és a Cimbaliband zenekart részesítette az elismerésben. Szeretettel gratulálunk tanárkollégáinknak! Csányi István szaxofon tanárunk és a Cimbaliband vezetőjeként Unger Balázs népzene tanárunk részesültek az idei díjban.

2017_01_kult04 Csányi István az elmúlt közel húsz évben számos neves énekes és zenekar produkciójában vett részt, többek között Zorán, az LGT, Demjén Ferenc, az Irigy Hónaljmirigy, a Neoton, Zséda, Hevesi Tamás, az EDDA, az Alapi Band, a Jeff Porcaro Emlékzenekar, a Talamba Ütőegyüttes, Keresztes Ildikó, Takács Nikolas, Wolf Kati, Radics Gigi, és a TNT koncertjein találkozhatott és találkozhat vele ma is a közönség.
1990-től Sík Olgánál tanult énekelni. 1999-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz-tanszakán szaxofon előadóművész-tanári diplomát szerzett. 13 éve a Gödöllői Frédéric Chopin Zenei AMI  szaxofon tanára.
A szaxofon mellett EWI-n, billentyűs- és ütőhangszereken is játszik és vokálozik. 2016-tól Sax-O-Funk néven megalapította saját zenekarát. Mindemellett szervezője és házigazdája a Királyi Váróban zajló Jazz estek programsorozatnak, amelyen a műfaj legkiemelkedőbb hazai előadóit hallhatja a közönség.

2017_01_kult06 A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal.  A zenekar tagjainak jelentős népzenész múltja van. Zenéjükre jellemző, hogy a dalok alapját a cimbalom alkotja, fűszerezve egy kis jazz-el, latin zenével, balkáni ritmusokkal.
A zenekar állandó tagjai: Unger Balázs – cimbalom, ének; (Akit a zenei szaklapok gyakran a “cimbalom Chuck Berry-je”-ként emlegetnek.) Unger Gergő – gitár, koboz, ének; Solymosi Máté – hegedű, kontra; Tóth Gergely – nagybőgő, basszusgitár, és Babos Lőrinc – dobok, cajon, derbuka, konga, kanna.
Rendszeres fellépői Danics Dóra – ének (X Faktor 2013 győztese), Annus Réka – népdalénekes és Agatics Krunoszláv – harmonika.
A Cimbaliband számtalan hazai és nemzetközi fesztiválon képviselte hazánkat nagy sikerrel, a zenekar tevékenységét több rangos díjjal ismerték el.

2017_01_kult07 A díjátadást követő műsorban a két kitüntetett közös produkcióval lépett színpadra, majd a tiszteletükre rendezett összeállításban  Benedek Krisztina, Tömpe Gábor, Vörös Attila, a Talamba Ütőegyüttes, Varga Lilla, Lencsés Balázs és Csányi István tanítványai  szerepeltek.

Forrás és bővebb leírás, fotók:
http://www.godollo.hu/hirek/hirek/index.php?newswf2_id=52705

Reklámok

Comments are closed.

%d blogger ezt kedveli: